Jdi na obsah Jdi na menu
 


Loterie přestupů v Pittsburghu

14. 6. 2007
Nebudeme-li zahrnovat získané hráče během draftu, kde by jistě vyčnívali hráči jako Mario Lemieux, Jaromír Jágr či Sidney Crosby, tak se okruh působnosti o něco zmenší .

Správný krok :-)

Rok 1992: výměna Marka Recchiho, Briana Benninga a výběr v prvním kole draftu (Jason Bowen) do Philadephie za trojici Ken Wregget, Rick Tocchet, Kjell Samuelsson

Výměna Marka Recchiho se mohla zdát chybným krokem, je sice pravda, že patřil k hlavním ofenzivním hvězdám týmu, nicméně Pittsburgh na této transakci rozhodně vydělal. Rick Tocchet byl adekvátní náhradou, navíc přinesl do hry i potřebný důraz. Ken Wregget byl spolehlivým náhradníkem Toma Barrassa a v případě potřeby tým dokázal podržet. Kjell Samuelsson doplnil svého jmenovce Ulfa a plnil černou práci obránce. Recchi posléze odvedl kvalitní služby kromě Flyers i Canadiens a přes Hurikány se k Penguins vrátil.


Rok 2000: výměna Toma Barrassa za duo Ron Tugnutt, Janne Laukkanen

Stárnoucí legenda klubu Barrasso byla sužována častými zdravotními problémy což mělo vliv i na jeho celkovou výkonnost. O dva roky mladší Tugnutt předčil očekávání a stal se příjemným překvapením. Finský hráč se bez sebemenších problémů zapojil do sestavy klubu a zařadil se mezi čtyři nejvytěžovanější obránce.

Rok 1997: výběr v třetím kole draftu 1998 (Aaron Johnson) za Jiřího Šlégra (Edmonton)

Šlégr strávil v dresu Tučňáků tři a půl roku a bojoval úspěšně. Mnoho soupeřů pocítilo jeho důraz a došlo také na pěstní souboje, kdy se snažil chránit zejména největší hvězdu týmu Jaromíra Jágra. Byl součástí početné české kolonie, která dávala Pittsburghu sílu. Aaron Johnson se prosadil do NHL až v letošní sezóně, kdy sehrál jednašedesát duelů za Columbus.


Šlápnutí vedle :-(

Rok 1996: výměna Markuse Näslunda do Vancouveru za Alexe Stojanova


Pro mě dosud nepochopitelný trejd. Je sice pravdou, že v té době Markus ještě nikterak neexceloval, nicméně bylo to také dáno tím, že neměl prostor. Pittsburgh byl našlapaný zkušenými hráči a klubu se dařilo, tudíž žádné výrazné zásahy do složení útoků nebyly nutné. Švédský útočník nicméně přišel do klubu s vizitkou švédského talentu a tak se možná brzy očekávalo od něj příliš mnoho. Alex Stojanov byl klasický typ útočníka, který byl viditelný jen díky své postavě. Za Tučňáky odehrál během dvou let pouhých 45 utkání s prachbídnou bilancí 6-ti bodů. Poté pošel několika týmy v nižších soutěžích a údajně přešel na práci číšníka. Jenom pro porovnání. Na jaké úrovni je nyní švédský útočník?

Rok 1992: výměna Paula Coffeyho do Los Angeles za Briana Benninga, Jeffa Chychruna a výběr v prvním kole draftu (Jason Bowen).

Paul Coffey patřil k tomu nejlepšímu co NHL mohla nabídnout. Často plnil roli falešného křídla, jeho statistiky mu mohl závidět kdejaký útočník. Opravdu Coffey byl na obránce nesmírně produktivní. Během prvních dvanácti sezón dosáhl v pěti případech bájné hranice sta bodů! Vrcholem byl ročník 1985/86, kdy v dresu Oilers zaznamenal osmačtyřicet branek a bodová produktivita se zastavila na fantastickém čísle 138! Dařilo se mu i v Pittsburghu, během čtyř a půl roku patřil k nejproduktivnějším hráčům v týmu. Coffeyho pozice se zdála dlouhou dobu neotřesitelná, nicméně z jeho častých ofenzivních výpadů tým Tučňáků inkasoval a rychlost "Coffa" se ztrácela. Manažer Craig Patrick udělal velmi odvážné rozhodnutí. Poslal svou hvězdu ke Králům z Los Angeles s domněnkou, že investice do budoucna bude lepší. Brian Benning ani Jeff Chychrun - 18 zápasů (0+1) se však u "Pens" dlouho neohřáli. Jason Bowen byl následně součástí transakce s Philadelphií. Coffey měl ještě několik výborných sezón, tudíž rozhodně tohle byl krok vedle.


Rok 2003: výměna Janne Laukkanen, Mike Wilson, LaCouture za Joela Boucharda, Rica Fatu, Richarda Lintnera, Mikaela Samuelssona a budoucí vyrovnání.

Janne Laukkanen patřil ke spolehnivým bekům a Dan LaCouture měl být budoucnost týmu. Příchozí hráči za sebou v Pennsyvánii nezanechali výraznou stopu, tudíž se jedná neúspěšný trejd.


Rok 2001: výměna Jaromíra Jágra s Františkem Kučerou do Washinghtonu za trojici Kris Beech, Michal Sivek, Ross Lupaschuk

Jak jistě každý ví, tak hlavním důvodem hráčské transakce superhvězdy ligy byla zhoršující se situace klubu. Nicméně nutno dodat, že tohle spíše vyznělo jako odevzdání práv na Jaromíra Jágra v rámci dobré vůle. Novým tahounem se měl stát Beech, ale ten se udržel v hlavním týmu jen jednu celou sezónu, další dvě strávil převážně na farmě. Lupaschuk dopadl ještě hůře, do "A" týmu nakoukl pouze ve třech zápasech, jinak jeho působištěm byl hlavně záložní tým v nižší soutěži. Michal Sivek byl na tom obdobně, po třech letech se vrátil zpět do české nejvyšší soutěže.

Rok 2006: výměna Dicka Tarnstroma za dvojici Cory Cross, Jani Rita

Tarnstrom patřil k nejlepším bekům Tučňáků, zejména exceloval v sezóně 2003/04, kdy nashromáždil 52 bodů. "Formu" mu nejspíš vzala stávka v NHL, kdy byl nucen strávit sezónu v Evropě v týmu Sodertalje. V další sezóně se svezl s krizí Pittsburghu a byl trejdován. Jeho přehled v rozehrávce týmu chyběl. Při vší úctě Cross byl úplně jiný typ obránce a Rita se prosadit výrazněji nedokázal.

ROK 2003: výměna Martina Straky do Los Angeles za dvojici Štrbák, Anshakov

Další z vynucených výměn, kdy hlavním důvodem byla finanční situace klubu. Straka patřil k tomu nejlepšímu co se v ofenzivě pohybovala. Spolupráce s krajany Langem či Jágrem mu evidentně seděla. Štrbák ani Anshakov týmu nic výrazného nedali. Ruský útočník se dosud NHL ani nepodíval.


"Kus za kus"

Rok 1995: výměna Luca Robitailleho s Ulfem Samuelssonem do Rangers za Petra Nedvěda a Sergeje Zubova

Petr Nedvěd mohl být pro řadu odborníků velkým otazníkem. Brzký talent, který u Rangers začal uvada, takhle nejspíš ho převážná část osob mohla charakterizovat. Nicméně v Pittsburghu chytil po boku legendárního Lemieuxe, Francise či Jágra famózní formu a v součtu produktivity ho jediný zápis dělil od toho, aby překonal hranici sta bodů. Ale i tak se Penguins mohli pyšnit, že čtyři jejich hráči jsou v první patnáctce kanadského bodování soutěže. Sergej Zubov dal vzpomenout na doby Paula Coffeyho, jeho přehled a ofenzivní scopnosti se Tučňákům bezesporu vyplatily. Robitaille se Samuelssonem pokračovali na své vyšší hráčské úrovni. Déle vydržel Robitaille.


Rok 1998: výměna Petra Nedvěda, Chrise Tamera a Seana Progera do Rangers za Alexeje Kovaljova a Harryho Yorka

Tuhle výměnu lze spíše označit jako "Nedvěd za Kovaljova", neboť ostatní hráči patřili spíše do kategorie "třetí pětka". Stávkující Nedvěd se nedohodl s vedením Pens na další smlouvě, a tak bylo jasné, že jeho další kariéra v zámoří již nebude spjata s týmem Tučňáků. Kovaljov týmu přinesl novou ofenzivní tvář, Nedvěd již pak začal výkonnostně mírně klesat. Bezesporu dobrý tah.

Rok 1998: výměna Kena Wreggeta s Davem Rochem do Calgary za Todda Hlushka a Germana Titova

Ken Wregget sedm let strážil branku Pittsburghu, ale do pozice jedničky Tučňáků se dostal napevno pouze při zranění Barrassa, ale i tak odvedl klubu dobré služby. Vedení se snažilo tým oživit novými tvářemi. Roche ani Hlushko nepatřili mezi nějak výrazně klíčové hráče, takže víceméně se jednalo o takový "pokus". German Titov byl už zkušenostmi ostřílený forvard, kterýi v novém působišti zapadl. Po dvou letech byl trejdován do Edmontonu za Josefa Beránka.

Rok 1996: výměna Sergeje Zubova do Dallasu za Kevina Hatchera

Hodnotit tento trejd může být zapeklité. Každý z hráčů měl své přednostni, nicméně z hlediska perspektivy na tom Craig Patrick prodělal. Zatímco Zubov nadále hraje, o čtyři roky starší Hatcher ukončil kariéru před šesti lety. Rozhodně byl pro tým přínosem, dokázal sladit tvrdost s podporou ofenzivy zejména při přesilových hrách.

Rok 2001: výměna Johna Slaneyho do Philadelphie za Kevina Stevense

Kevin Stevens měl spolu s Mariem Lemieuxem vrátit Tučňákům vítězného ducha z devadesátých let. Zatímco Lemieux udivoval fanoušky svým umem, tak stárnoucí Stevens již na svá hvězdná léta navázat nedokázal. Po dvou sezonách ukončil kariéru.

Zdroj: archiv, hockeydb.com, edit: hokej.estranky.cz










 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář