Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Pittsburgh poslal Rudá křídla podruhé k ledu

5. 6. 2009

Finále Stanley Cupu - 4. zápas - video: Tučňáci opět dokázali využít domácího prostředí a s obhájcem trofeje si poradili v poměru 4:2. Velký zápas sehrál opět vynikající Malkin, který v  úvodu střetnutí skóroval, posléze asistoval u krásné souhry s gólem Crosbyho a průběžně efektně vypomáhal v defenzivě. Lví podíl na triumfu měl rovněž gólmana Fleury, jenž předvedl sedmatřicet úspěšných zákroků. Klíčovým momentem zápasu byl pittsburghský obrat během šesti minut.

 

Kouč Detroitu nasadil do hry uzdraveného Drapera. Místo v sestavě mu musel uvolnit Abdelkader. Hostující fandové marně vyhlíželi Dacjuka, který byl nejspíš do utkání připraven naskočit. Pittsburgh neměl důvod vítěznou sestavu měnit a tak na led vyrazilo očekávané složení.

 

Utkání začalo ve svižném tempu a po necelých dvou minutách jel pykat na trestnou lavici Kronwall. Penguins početní výhoda přišla bezesporu vhod a ještě lépe, když se dorážkou po Letangově pokusu prosadil Malkin. Domácím vedení vydrželo zhruba dalších patnáct minut než gólový účet třetiny uzavřel po Scuderiho nedůslednosti Helm. Gólman Fleury mohl se střelou jen těžko něco dělat, neboť mu v ideálním výhledu bránil dobře clonící Cleary.

 

Druhé dějství začalo pro hosty nejlépe jak mohlo. Za jiné situace by gólmanská jednička Penguins neměla se střelou Stuarta velké potíže, nicméně přes hradbu těl spoluhráčů ztratil Fleury na čas přehled a kotouč se ocitl za jeho zády. Detroit se ujal vedení a do hlediště se vznášela nervozita. Když se navíc později ocitl na lavici hanby Malkin, kterého pak vystřídal Orpik ,tak se naděje Pens třásly v základech. Paradoxně právě oslabení se stalo důležitým faktorem hry. Do úniku se dostal Staal ač bráněn Rafalskim se protlačil přes Osgooda a poslal mu černý dárek do jeho sítě.

 

Vyrovnání vneslo do pittsburghských řad obrovskou energii. Oběhly sotva dvě minuty a detroitský brankář lovil puk ze sítě potřetí. Přečíslení korunovali ukázkovou kombinací Malkin a střílející Crosby. Detroitská křídla jakoby ztratila chuť létat. Bez energie bojující Zetterberg se snažil tápajícímu mužstvu pomoci, ale nebyl to jeho den. Při jednom z pokusů o usazení do útočného pásma ho o puk obral Kennedy, který se po krásné rychlé akci dostal po přihrávkách Kunitze a Crosbyho k puku a rozjásal zaplněnou Mellon Arénu počtvrté.  Pittsburgh už zcela ovládal svou plochu. V závěru přišel další z výborných momentů nezastavitelného Malkina, který se už podruhé během dne ocitl osamocený v brejku proti Osgoodovi, ale dalšímu zásahu se nedočkal. Detroitský kouč Babcock se v závěru pokusil o power play, ale bez úspěchu. Pátý gól mohl vsítit Kunitz, ale v poslední možný moment ho zahákoval Kronwall. Komentátoři mluvili o možnosti technického gólu, ale rozhodčí McCleary to viděl pouze na vyloučení. Penguins se už ale nikam nehnali a svůj triumf si vychutnali ve vlastní třetině.

 

Finálová série tedy nabrala nový rozměr. Za nerozhodného stavu 2:2 se vše stěhuje na led Detroitu. Páté klíčové střenutí se odehraje v neděli 7. června ve dvě hodiny ráno našeho času (vysílá Nova Sport).

 

Pittsburgh Penguins - Detroit Red Wings 4:2 (1:1, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 3. Malkin (Letang, J. Staal), 29. J. Staal (Talbot,
Eaton), 31. Crosby (Malkin), 35. Kennedy (Crosby, Kunitz) - 19. Helm, 21. Stuart (Zetterberg, Rafalski). Rozhodčí: Joannette, McCreary - Miller, Morin. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely na branku: 31:39. Třetiny: 1:1, 3:1, 0:0. Diváci: 17.132. Stav série: 2:2.

 

Video:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Joo!

Mario,5. 6. 2009 12:18

Supr zapas ze strany Pittsburghu. Jeste vyhrat u nich a pak doma slavit!