Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Detroit zahájil finále úspěšně

31. 5. 2009

NHL - 1. zápas finále + video nejzajímavějších okamžiků: Detroit zahájili svou cestu za obhajobou Stanley Cupu úspěšně. V úvodním zápase série dokázal na svém ledě zvítězit a tím si tak připsal první důležitý krok k vysněnému cíli. Všechny branky si svěřenci trenéra Babcocka rozdělili do jednotlivých třetin. Na triumfu v poměru 3:1 se podepsali Stuart, Franzén a Abdelkader.

 

V brzkých ranních hodinách středoevropského času odstartovala dlouhoočekávaná finálová bitva o Stanleyův pohár.  Přesně po roce změřily síly celky Detroitu a Pittsburghu. Loňská série vyzněla po šesti zápasech pro Rudá křídla, a tak bylo zřejmé, že Tučňáci budou prahnout po odvetě. Nevšední pocit zažívala dvojice Marián Hossa a Ty Conklin. Právě zmínění hráči ještě loni bojovali v dresu klubu z Pensylválie.

 

Detroitský trenér Mike Babcock nemohl počítat se službami Dacjuka a Drapera. Oba útočníci sice již absolvovali předzápasový trénink, ale jejich nasazení kouč obhájců Stanley Cupu nechtěl uspěchat. Naopak do sestavy se podle očekávání vrátili Lidström a  Ericsson. Pittsburgh pro změnu dorazil s jedenácti útočníky, což trenér Bylsma většinou řešil dvojitým střídáním Malkina.

 

Úvodní třetina byla z obou stran opatrná a poměrně nevýrazná. Do první zajímavější šance se dostal Letang, ale na Osgooda vyzrát nedokázal. Ve čtrnácté minutě se už skóre měnilo. K radosti domácích příznivců se puk ocitl v bráně Pittsburghu. Překvapivý odraz puku od mantinelu zaskočil i gólmana Fleuryho, který si černý předmět nechtěně srazil betonem za svá záda. Gól byl připsán Stuartovi. Detroit po gólu ožil a zavřel svého soupeře na čas v jeho pásmu, z tlaku ale potřebný další střelecký zápis nepřišel. Tučňáky vrátil do hry v závěru úvodního dějství Fedotěnko, který byl ve správný čas před Osgoodem a dorazil do sítě nepokrytý kotouč po jedné z vyražených střel.

 

Druhou dvacetiminutovku zahájili aktivněji Tučňáci. Guerin s Kunitzem se dostali do dobré příležitosti, avšak proměnit ji nedokázali. Stejně dopadl si střílející Kennedy. Ve třiadvacáté minutě obral Kronwalla o puk Malkin a řítil se zcela sám na detroitského gólmana, zkušený veterán dobrým zákrokem dokázal pokus pittsburghské hvězdy zneškodnit. Pittsburgh se krátce za sebou dočkal i dvou početních výhod. Tresty Lebdy a Samuelssona však využít nedokázal. Domácí efektně napadali rozehrávku soupeře a tím tak znemožnili, aby se vůbec Pittsburgh usadil v jejich obranném pásmu. Po úspěšném zvládnutí obranné práce se detroitští dokázali dostat i tlaku. Obrovskou šanci spálil během třiatřicátéminuty Šatan, kterému v bezprostřední blízkosti nevyšla před Osgoodem klička. Později všechny překvapil hostující trenér Bylsma, který si už v závěru této druhé třetiny vybral oddechový čas. Když už to vypadalo, že se oba týmy rozejdou do šaten s nerozhodným skóre, tak po další nenápadné akci se prosadil s velkou dávkou štěstí Franzén. I tento gól částečně padl na vrub gólmana Penguins, neboť po další ošemetné situaci se puk do sítě odrazil přes jeho beton.

 

Díky vedení se dostal do řad Rudých křídel potřebný klid. Ten pomohl navýšit i Abdelkader, který po třech minutách třetí třetiny si stáhl ze vzduchu vysoko odražený puk a lehkým švihem trefil odkrytém místo pittsburghské svatyně. Nyní bylo jasné, že pokud chtějí Penguins s výsledkem ještě něco dělat, tak bylo nutné se gólově vrátit do hry. Crosby ani Kunitz své šance nevyužili a čas neúprostně běžel. Hosté dvě minuty před koncem hráli už s maximálním rizikem, ale k potřebnému tlaku se nedostali. Když na druhé straně netrefili prázdnou branku Hossa ani Zetterberg, tak se již stav zápasu nezměnil.

 

Nutno říct, že ofenzivy obou celků toho moc neukázaly. Detroit dal dva poměrně šťastné góly, které by jinak bez souhry okolností v síti neskončily. Nejvýraznější osobností zápasu byl domácí brankář Osgood, který zneškodnil několik slibných šancí pittsburghského celku. Zcela po právu si vysloužil ocenění první hvězdy zápasu. Mezi vyhlášené se dostal i aktivní Malkin a Helm, který opět ukázal svou příkladnou bojovnost.

 

Video:

 

 

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Branky: 14. Stuart, 40. Franzén, 43. Abdelkader - 19. Fedotěnko - Vyloučení: 2:1, Využití 0:0, Střely na branku: 30:30, Diváci: 20 066, stav série 1:0. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář