Jdi na obsah Jdi na menu
 


Mario Lemieux: Návrat v záři světel

11. 7. 2007
ObrazekV NHL se zrodilo mnoho slavných jmen, ale jedna v mnoha faktech nad nimi vyčnívá. Bůh mu nadělil všechny hokejové dovednosti, ale jedno, a to nejdůležitější mu nedal, pevné zdraví. V roce 1997 se famózní, ale zároveň také psychicky unavený Mario Lemieux rozhodl ukončit kariéru. NHL tak ztratila svého krále, naštěstí jen na 3 roky. :)

Nevídaně populární hráč si vyslechl tvrdý verdikt od lékařů v roce 1993, kdy mu bylo sděleno, že trpí rakovinou lymfatických uzlin. Bylo jasné, že bude jeho profesionální kariéra ohrožena. Léčba a další zdravotní komplikace se zády způsobily vynechání mnoha desítek zápasů a potažmo také celé sezóny 1994-95. O to triumfálnější byl pak jeho návrat o rok později, kdy suveréně ovládl produktivitu soutěže a dal jasně najevo, proč jeho spojení jména (le mieux) znamená ve francouzštině nejlepší. Po další sezóně, kdy obhájil Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče oznámil ukončení kariéry. Hlavním důvodem byly přetrvávající problémy se zády a také nečistá hra , kterou značně kritizoval.

Odchod jedné z největších hvězd soutěže zanechal v srdcích nejen pittsburghských fanoušků velkou prázdnotu. Ztráty litoval i komisionář NHL Garry Beetman. Všichni věděli, že pokud by "SuperMaria" neustále netrápily zdravotní problémy, tak by se rekordy Wayna Gretzkého otřásaly v základech.

"LeMagnifique", jak je mu přezdíváno, se stal pro klub nepostradatelným i z důvodu, že jej zachránil před blížícím se bankrotem. Dokázal sehnat potřebnou finanční částku a také další finanční subjekty, které mají zajistit bezproblémový chod týmu. V prosinci roku 2000 navíc oznámil fenomenální Lemieux návrat na ledovou plochu. V celé zemi zavládla úplná mánie. Návrat hokejisty byl hlavním tématem mnoha i nesportovních novin. Vstupenky na utkání s Torontem zmizely během nevídaně krátké doby. Zápas dne 27.12.2000 byl jedním z nejsledovanějších sportovních událostí světa.

Jak to vlastně vypadalo se můžete přesvědčit v následujícím unikátně vytvořeném videospotu.

Zdroj- video: youtube.com, archiv: hokej.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář