Jdi na obsah Jdi na menu
 


Linus Omark, nový švédský Forsberg?

24. 5. 2009

ObrazekPříloha - Video: Pomalu, ale jistě skončila éra hvězd jakými bezesporu jsou Mats Sundin či Peter Forsberg a je čas hledat jejich nové nástupce.  V pomyslném žebříčku by jednu z nejvyšších příček zaujímal Linus Omark. Dvaadvacetiletý útočník na sebe strhl výraznou pozornost právě v letošní sezóně, kdy se stal jedním z lídrů týmu Lulea HF a své umění dokázal předvést i na mezinárodní scéně. Jeho proměněný nájezd proti Švýcarsku se na serveru Youtube.com stal velkým hitem.

 

Omarkův talent se pečlivě brousil od jeho juniorských let. Premiéru v nevyšší švédské soutěži si odbyl v sezóně 2005/2006, kdy nastoupil k devatenácti zápasům. Bilance jednoho získaného bodu nebyla poutající, ale bylo zřejmé, že s talentovaným hráčem klub bude počítat. Další ročník již byl pro Omarka přelomový. Stal se stabilním členem prvního mužstva a do statistik si připsal sedmnáct bodů. Přínos průbojného forvarda pro mužstvo byl evidentně znát a tím byla také Omarkovi dána patřičná důvěra. Odměnou byl jeho podíl na dvaatřiceti brankách.

 

Skončená letošní sezóna byla pro křídelního útočníka startem ke hvězdám. S pětapadesáti body se stal nejproduktivnějším hráčem klubu a v celkovém ligovém sumáři mu patřila třetí příčka. Rodák z Övertornea neunikl pozornosti ani reprezentačním trenérům a okusil i úroveň mezinárodních turnajů. Svým dravým herním stylem okořeněným technickými kousky a přesným zakončením udivuje řadu pozorovatelů. Spekulovalo se o zájmu z NHL, kde na něj vlastní práva Edmonton Oilers. Pravděpodobně však kanadský celek bude aspoň letos ochuzen, neboť Omark se na spolupráci domluvil s Dynamem Moskva a zamíří tedy do Kontinentální hokejové ligy.

 

Samozřejmě je jisté, že přece jen zkušenost z Ruska může dvaadvacetiletému Švédovi případně cestu do nejlepší soutěže světa ulehčit. Otázkou pouze zůstává, zda-li se bude jednat o přestup se slávou nebo únik s hledáním ztraceného štěstí. Čas napoví více, avšak předpoklady k úspěchu má Omark více než dobré.

 

Originální zakončení během samostatného nájezdu proti Švýcarsku:

 

 

 

 Sestřih nejlepších akcí ze sezóny 2008/2009:

 

 

 Foto: hockeyexpressen.se

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář