Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tomáš Chlubna exkluzivně !

16. 1. 2008

ObrazekPřinášíme vám další ze série exkluzivních rozhovorů. Tentokrát se nám podařilo vyzpovídat útočníka Tomáše Chlubnu, jenž se nedávno úspěšně představil v dresu Rigy na Kontinentálním poháru. Odchovanec jihlavského hokeje už několik sezón úspěšně šíří slávu českému hokeji v zahraničí.

 

 

Pětatřicetiletý útočník patří k největším hokejovým cestovatelům. Za svou dosavadní kariéru vyzkoušel pět zahraničních soutěží a v současnoti již brouzdá ledové plochy v šesté zemi. Hráč, který nebyl v Česku výrazně doceněn, sbírá v cizině jeden úspěch za druhým. Ve Finsku se díky čtyřiatřiceti gólům stal v sezoně  2001-02 stal králem střelců. S týmem Junost Minsk se vybojoval v loňském roce Kontinentální pohár. Letos se s Rigou dostal do finále, ale tam svému týmu kvůli zranění pomoci nemohl. Za své výkony však byl vyhlášen nejlepším útočníkem turnaje.

 

Tomáši, patříte do silného ročníku 1972, ale narozdíl do svých vrstevníků jste toho v reprezentaci moc neodehrál. Přesto bilance dvou branek v pěti zápasech nevypadá špatně. Jak moc Vás mrzí fakt, že pozvánky do národního týmu nechodily častěji?

Vše závisí na trenérovi, koho si vybere do týmu, on zodpovídá za výsledky. Jak je výše uvedeno, patřim k silnému ročníku 1972, takže jsem rád i za těch několik málo příležitostí, že jsem si mohl za českou reprezentaci zahrát. Někomu se nepodaří ani to.



V naší nejvyšší soutěži jste prošel pěti týmy (Jihlava, Vítkovice, Třinec, Karlovy Vary, Znojmo). Které prostředí na Vás zapůsobilo nejlépe i mimo hokejovou stránku?

Ja jsem typ,který se přizpůsobí všude, takže nemůžu říct, že by se mi někde nelíbilo. Ve Vítkovicich i v Třinci byl ten pobyt umocněn týmovými úspěchy, takže na severní Moravu nedám dopustit, navíc jsem tu našel několik dobrých přátel, se kterými se stýkam dosud.


Jako jeden z mála českých hráčů se můžete se pyšnit titulem krále střelců slavné SM-Liigy. Jak s odstupem času vzpomínáte na finské angažmá?

Já mám na toto období ty nejhezčí vzpomínky. V Jyvaskyla jsme tvořili takovou českou kolonii, kde nechybel český humor jak v kabině, tak i mimo. Jyvaskyla bylo menší město se skvělou hokejovou atmosférou. Chvíli jsem přivykal místnimu podnebí, kdy den trval jen krátce, ale za to tam byla nádherná zima, spousta sněhu, zamrzlá jezera. Taky se mi v té době narodil syn a k tomu jsem se stal nejlepšim strelcem SM-ligy, takže na Finsko hrozně rád vzpomínám.

Vyzkoušel jste finskou, ruskou, slovenskou i norskou ligu, švédská by Vás nelákala?

Švédská liga by mě lákala, je jednou z nejlepších evropských lig, ale myslím, že je to soutěž, která by mi nevyhovovala z pohledu defenzivní činnosti. Jsem spíš utočnější typ.


Mistrovský titul Vám stále unikal, dočkal jste se až v celku Valerenga Oslo. Kde hledat příčiny proč vždy chyběl ten poslední krok? Byly finálové neúspěchy Vítkovic a Třince dány tím, že zkrátka Vsetín byl prakticky neporazitelný?

Každé mužstvo je k poražení, ale v té době šlo Vsetín porazit jednou, ale ne několikrát za sebou. Měli tak silný tým, že to uměli vždy dotáhnout do vítězného konce. Navíc pro Vítkovice i Třinec byl tenkrát velký úspěch i 2.místo.


No a právě slavný valašský celek nyní zažívá dobu temna. Byl vyloučen z extraligy a zatím je ve velké existenční nejistotě. Jak se díváte na tuto aféru? Považujete vyloučení Vsetína za správné?

Neznám pozadí cele této kauzy a těžko se k tomu mohu vyjádřit, ale myslím si, že jim měli umožnit hrát alespoň 1.ligu.


Necelé dvě sezóny jste strávil v běloruském Minsku. Jak byste charakterizoval tamní hokejový styl?

Běloruská liga je stále stará dobrá ruská škola (rychlý kombinační a technický hokej, vynikající brusleni) a to mi vyhovuje.


Loňskou sezonu jste zakončili s Minskem na výbornou. Třetí místo v lize vám vynahradilo prvenství v Kontinentálním poháru. Ani Vaše střelecké konto nebylo malé. Určitě ve Vás musel kolovat šťastný pocit.

Určitě loňská sezona patřila mezi ty nejlepší v mé hokejové kariéře, vítězství v Kontinentálním poháru si velice cením a pro běloruský hokej to byl posun vpřed. Zklamáni bylo trochu v závěru sezony, kdy jsme se nedostali do finále ligy, což byl pro minský klub neúspěch, stejně jako pro mne. Ale z pohledu statistiky 27+23 jsem měl velmi úspěšnou sezonu.


Na konci října jste však Bělorusko opustil. V jednom rozhovoru jste zmínil, že se vedení rozhodlo vsadit na mladší hráče. Ale přece jenom, sám trenér o Vás stál a vedení se nerado zbavovalo klíčového hráče. Potřeboval jste už změnu prostředí?

Sám jsem přišel za vedením a požádal o uvolnění. Dostal jsem nabídku z Grazu a chtěl jsem se přiblížit k rodině. Věřil jsem, že si rakouskou ligu zahraju, ale bohužel jsme se nedomluvili. Rychlá nabídka z Rigy 2000, od trenera Normunda Sejejse, jestli bych měl zájem a pomohl mužstvu v Kontinentálním poháru. Slovo dalo slovo a odletěl jsem do Rigy.


Původně jste měl zakotvit ve Štýrském Hradci, nakonec ale válíte v Lotyšsku, konkrétně pak za tým Riga 2000. Bezesporu zajímavostí je, že jste v letošní sezóně poznal na Kontinentálním poháru pocit vyřazení a paradoxně také postupu do finále. Prakticky se dá říct, že přestup Vás nasměroval k dalšímu úspěchu.

Jak se říká všechno zlé je k něčemu dobré. V Minsku se s variantou, že nepostoupíme do finálové série Kontinentálního poháru vůbec nepočítalo, tam uz viděli zase ty medaile a možná proto to tak dopadlo. Stříbra v poharu si nesmírně vážím i proto, že jsme mladé nezkušené mužstvo a o to víc jsme museli hrát jako jeden tym a úspěch se dostavil. To, že jsem byl nejlepší střelec i útočník turnaje je také jejich zásluha. Jenom mě mrzi, že jsem díky zraněni ruky nemohl nastoupit ve finále proti Kazani.


Do zmíněného finále proti Kazani jste ale bohužel nemohl nastoupit, neboť jste utrpěl v předchozím souboji s celkem Torpedo Usť-Kamenogorsk zlomeninu ruky. Jak k tomuto nepříjemnému okamžiku došlo?
Běžný hokejový zákrok, kdy se mi protihráč snažil zabránit ve vstřelení branky, kterou jsem nakonec dal (smích), ale poté jsem musel odstoupit, protože bolest ruky mi neumožňovala hrát dál.


V turnaji se Vám ale dostalo aspoň satisfakce, neboť jste byl vyhlášen nejlepším útočníkem. Jak hodnotíte celkové působení svého celku?
Jak už jsem zmínil. Máme mladé, nezkušené hráče, kteří se ve správnou dobu dokázali semknout a hrát jako jeden tým (jeden za všechny všichni za jednoho).


Kterého gólu si ve své kariéře ceníte nejvíce?
Cením si a raduju se ze všech gólů, které jsem dal. Bez nich se nevyhrává. (smích)

S kterým spoluhráčem si nejvíce rozumíte?
Tězko jmenovat jen jednoho, aby se ostatní neurazili. (smich)


Co dělá Tomáš Chlubna, když zrovna nehraje hokej?
Všechen svůj volný čas věnuji rodině, v sezone se vidíme málo, takže se jim to pak snažím vynahradit. Mám dva kluky (5let a 2roky), oba jsou živější, takže se snažím, aby tu energii někde vybili, aby se uměli postavit ke všem sportům. Ten mladší má ještě svůj svět, ale s tim starším už to je zábava. Taky rád lenoším a občas se sejdeme s přáteli. Takže nic originálního.


Co byste vzkázal všem hokejovým fanouškům?
Aby chodili na hokej a nejen na hokej i na ostatní sporty, aby si ty zápasy uživali a bavili se hokejem. Fanoušek je další hráč v poli, takže ať chodí v hojném počtu, protože bez nich to nejde!


Děkuji za rozhovor.

(c) Jaroslav Pazdera, hokej.estranky.cz, HokejPortal.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář