Jdi na obsah Jdi na menu
 


František Joun: Věřím, že zápasy skupiny play-out zvládneme se ctí

24. 2. 2009

ObrazekTým Českých Budějovic si letošní ročník plánoval určitě jinak. Neúčast v play off je vyplněna programem zápasů o udržení. Jihočeši sice mají na barážovou příčku poměrně značný náskok, ale nehodlají nic ponechat náhodě. "Sami hráči dostatečně cítí, o co hrajeme," nastínil v rozhovoru František Joun, generální manažer klubu.

 

 

Zatímco v loňské sezóně se České Budějovice staly vítězem základní části soutěže a v play off dokráčely až do semifinále, tak letos je tomu úplně jinak. Týmu smolně unikla účast v předkole play off a zapojí se jen do dvanáctizápasového programu play out. K výraznému oslabení kádru před sezónou nedošlo, kde tedy hledat příčinu neúspěchu?
Nechci do detailů rozebírat příčiny neúspěchu. V každém případě jsou na vině domácí zápasy, ve kterých jsme se v celkové tabulce umístili na předposledním místě, což byl velký rozdíl oproti minulým létům.


Jedno je jisté, cíl sezóny splněn nebyl. Došlo už během rozehraného ročníku k přehodnocení plánů?
I po špatném úvodu jsme stále věřili v postup do play-off. Díky vyrovnanosti letošního ročníku naše ztráta nebyla nikterak hrozivá a šanci na předkolo jsme stále měli. Věděli jsme, že každý gól i bod může hrát velkou roli, což se také nakonec stalo.


Smolné bezesporu je, že nepříliš dobrá forma se promítla i v Lize mistrů, ve které se vám nepodařilo sehrát důstojnější roli. Jak na Vás zapůsobilo měření sil evropských velkoklubů?
Proti Ufě jsme hráli asi až s přílišným respektem, se Slovanem Bratislava jsme hráli o poznání vyrovnanější zápasy. Jinak byla soutěž na velmi vysoké úrovni a pokud bude dostatečně finančně krytá, má velkou budoucnost. I pro mě osobně byla zkušenost z Champions Hockey League velice přínosná, především z hlediska organizace zápasů. Myslím, že z této zkušenosti můžeme čerpat i v domácí soutěži.


Program zápasů o udržení odstartoval bitvou s Mladou Boleslaví. Paradoxně s týmem, se kterým nemáte příliš kladnou bilanci. Těšit Vás může poměrně slušný bodový rozdíl, který může přinést potřebný klid. Je vůbec možné ještě udržet u hráčů koncentraci?
Věřím, že ano. Sami hráči dostatečně cítí, o co hrajeme. V sezoně už jsme si jednou podobný náskok na čtrnácté místo vybojovali a během dvou týdnů jsme jej dokázali ztratit. To je podle mě dostatečná výstraha. Věřím, že zápasy skupiny play-out zvládneme se ctí a vyhneme se tak nějakým nepříjemnostem.


Jaký osobně máte názor na play out? Myslíte si, že tato verze prodloužení sezóny může být ještě atraktivním lákadlem?
Vzhledem k letošní vyrovnanosti soutěže by to měla být pro diváky zajímavá soutěž. Bodové rozestupy mezi týmy nejsou nikterak vysoké, stále je o co hrát.


Koho osobně považujete za hlavního favorita na titul?
Je to velmi složitá otázka. Osobně nerad tipuji, play-off je hodně ošidné. Velkou roli hraje aktuální forma, zranění a onemocnění hráčů. Silné kádry mají Sparta, Slavia, Pardubice, ale třeba i Vítkovice, které celou sezonu bojovaly s velkou marodkou. Je opravdu těžké tipovat a já se do toho nechci pouštět.


Souhlasíte s názorem, že v hokeji by se mělo zavést pravidlo „zrušení baráže“, kdy by  poslední tým soutěže byl automaticky nahrazen vítězem 1. ligy?
S tím já nesouhlasím. Ale možná by stála za úvahu změna modelu, například jako je tomu ve Švédsku, kdy by se o účasti v extralize rozhodovalo v dlouhodobější soutěži.


Letošní soutěžní ročník sice u konce ještě není, ale je třeba myslet už do blízké budoucnosti. V týdnu se Vám podařilo prodloužit kontrakt se slovenským útočníkem Tiborem Melichárkem, ale smlouvy končí i dalším hráčům. Dají se však očekávat nějaké odchody?
Smlouvy na příští sezonu nemá zatím uzavřeno pět hráčů současného kádru. Se všemi samozřejmě jednáme, nebo teprve budeme jednat.


Velká pozornost fanoušků bude upřena na brankářský post. Dosavadní jednička Roman Turek několikrát naznačil, že tato sezóna může být pro něj poslední v jeho bohaté kariéře. Je klub připraven na možnost odchodu letité opory?
S Romanem Turkem jsem se o této věci bavil a on sám je připraven prodloužit smlouvu ještě o jeden rok. Věříme, že se na jeho dalším působení v klubu dohodneme a nejedná se čistě jen o post brankáře.


Jaký je aktuální cíl Českých Budějovic?
Jak už jsem naznačoval dříve, chceme se v první řadě vyhnout komplikacím a vybudovat si dostatečný náskok na poslední příčku. Rádi bychom odehráli skupinu play-out se ctí nejen kvůli sobě, ale i kvůli našim fanouškům, kteří celou sezonu poctivě chodili, i v dobách, kde se nám nedařilo, a prožili si určité zklamání v podobě nepostupu do vyřazovacích bojů.

Děkuji za rozhovor.

 

Rozhovor zveřejněn i na HokejPortal.cz - další šíření obsahu bez souhlasu zakázáno

Foto: archiv/František Panec
  
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář