Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sean Burke ukončil kariéru

18. 9. 2007
ObrazekZámořskou hokejovou scénu opouští další veterán. Devatenáct let se Sean Burke pohyboval aktivně po kluzištích, chytal významné zápasy i na mezinárodní scéně, ale čas zastavit nelze a sám hráč se rozhodl udělat rázný krok ve svém životě.


Burke zahájil svou profesionální kariéru v týmu New Jersey Devils. Debut si odbyl během ročníku 1987-88. U Ďáblů strávil čtyři roky, kdy soupeřil s Chrisem Terreri o post brankářské jedničky týmu. Poté NHL na dva roky opustil. Hájil barvy výběrového celku Kanady, se kterým na olympiádě v Albertville získal bronzové medaile. Přes San Diego z IHL se přemístil do Hartfordu Whalers. Počáteční slabé výkony týmu se samozřejmě odrazily i na výsledcích kanadského brankáře. V dalších sezonach se klub hráčsky stabilizoval a Burke mohl lépe předvádět své umění.

I po přemístění klubu do Caroliny zůstal další půlrok jeho součástí, ale obměna kádru stála místo i jeho. Přes Vancouver, Philadephii, Floridu zakotvil až ve Phoenixu, kde v sezoně 2000-01 předvedl své statistické maximum. V 62 zápasech si udržel famózní průměr 2,27 obdržených branek na zápas a procentní úspěšnost zákroků přesáhla hranici 92%. V únoru 2004 se stal součástí hráčské transakce s Philadelphií, ale ani tam nevydržel dlouho. Po zámořské stávce už navlékl dres Tampy Bay Lightning a kariéru prakticky zakončil v Los Angeles Kings.

Za devatenáct let úspěšné kariéry absolvoval 820 utkání a zároveň patřil mezi nejvytěžovanější reprezentanty země javorového listu. "Jsem rád, že jsem mohl zažít tak dlouhou a pestrou kariéru mezi profesionály," uvedl odcházející brankář. Nyní se chce věnovat rodině, ale u hokeje chce v jiné pozici zůstat.

Zdroj: tsn.ca, foto: whalershockey.com, edit: hokej.estranky.cz
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář