Jdi na obsah Jdi na menu
 


Patrik Štefan: Končím s hokejem

11. 10. 2007

ObrazekV pouhých sedmadvaceti letech musí předčasně ukončit kariéru jeden z nejtalentovanějších českých hráčů poslední doby Patrik Štefan. Další zranění kyčle a následně nevyhnutelná operace podtrhla čarou celou smolnou kariéru  příbramského rodáka.

 

 

 

Podle mnoha expertů měl být novou českou hvězdou a navázat na cestu Jaromíra Jágra, ale častá zranění zabrzdily další vývoj talentu tohoto bezpochyby vynikajícího hráče. Drží status teprve druhého českého hokejisty, který byl vybrán jako jednička draftu NHL. V tomto článku si přiblížíme jeho cestu na výsluní.

 

Talent rozkvétal v líhni Sparty Praha. Premiéru si odbyl už v sezóně 1996-97, kdy nastoupil do pěti zápasů. V dalším ročníku si připsal o zápas více a zaznamenal i svůj premiérový gól mezi dospělými. Stejně jako většina jeho vrstevníků, tak i on toužil po slavné NHL a během třetí sezony odešel za oceán.  V tamním Long Beach Ice Dogs vydržel dva roky, ale odehrál pouze 58 zápasů. Hlavním problémem bylo to, že nevybíravá hra některých soupeřů se podepsala na jeho zdravý. I tak však svým uměním upoutal mnoho odborníků a dosáhl největší pocty, neboť byl vybrán Atlantou Thrashers jako první hráč draftu.

 

ObrazekČekalo se na zrod nové star, ale nějak to pořád nechycházelo. V premiérovém ročníku v nejslavnější soutěži světa Štefan odehrál 72 zápasů s bilancí 25 bodů, což jistě bylo na prognózy vedení málo. O rok později se bilance vylepšila o dalších šest bodů. Vedení klubu kladno na českého hráče možná až příliš velké požadavky a nějak to nevycházelo. Během stávky si útočník vyzkoušel i finskou SM-Liigu, kde oblékl dres Ilvesu Tampere a nutno říct, že se mu tam velmi dařilo. Jednačtyřicet bodů v sedmatřicet zápasech bylo opravdu výbornou vizitkou pro návrat do NHL. Štefanovo bodové maximum v Thrashers dosáhlo mety čtyřicet, což bylo málo. Byl vyměněn do Dallasu, ale zapadl méně protěžovaných formací. Letošní sezonu chtěl zahájit ve Švýcarsku v tamním SC Bern a posléze se vrátit do zámořské ligy, ale další zranění kyčle zhatilo všechny plány. Lékařský rozsudek zněl krutě, konec s profesionálním hokejem.

 

Kromě série zranění si prožil 4. ledna 2006 dokonale smolný zápas. Při soupeřově power-play vybojoval puk a uháněl na branku. Jenže co se nestalo. Při pokusu puk nasměrovat do opuštené klece a zajistit svému klubu výhru se neposedná věc přehoupla přes čepel hokejky a mířila mimo bránu. Pokus o nápravu v pádu dopadl ještě hůř. Kotouč se dostal do moci hostů a přes rychlou kombinaci se Hemský stal hrdinou zápasu. Rarita českého útočníka se stala tématem většiny sportovně zaměřených novin. 

 

Takhle tedy začala a posléze i skončila cesta jedné polorozzářené hvězdy, která se snažila najít na hokejovém Olympu své místo. Bilance držitele stříbrné medaile ze světového šampionátu v Rize (2006) se zastavila na 455 utkáních, při kterých dosáhl 188 bodů za (64 branek a 124 asistencí). V rozhovoru pro IDNES.cz uvedl: "Jsou horší věci, ale štve mě, že už mě děti neuvidí hrát."

 

Zdroj: ČTK (základní zpráva) , foto: viewimages.com, nhl.com, edit: hokej.estranky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář