Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jeremy Roenick: Řekl poslední slovo?

29. 8. 2007
ObrazekPřípad sedmatřicetiletého útočníka pluje takřka na stejné vlně jako ten Niedermayerův. Po skončení ročníku, který nedopadl pro Roenicka ani jeho zaměstnavatele Phoenix vůbec dobře, se v jednom rozhovoru hráč zmínil, že není vyloučeno, že pověsí brusle na hřebík. Podle dostupných informací padne oficiální vyjádření během následujících týdnů.

Roenick byl uplynulým ročníkem zklamán, statisticky zaznamenal nejhorší sezónu kariéry. Phoenix Coyotes se stal druhým nejhorším klubem ligy, a proto prohlášení hráče, že by rád hrál v klubu, který bude bojovat v play-off, nikoho nepřekvapilo. Vedení však útočníkovi v přestupu nepomohlo, tak flustrovaný ztracil veškerou motivaci.

Hvězda stoupá vzhůru
Talentovaného mladíka si při draftu v roce 1988 vybralo Chicago Blackhawks v prvním kole jako celkově "osmičku". Útočníkovi netrvalo dlouho a brzy se stal základním členem elitní formace. Už během své druhé sezóny zaznamenal šestadvacet branek. Bylo zřejmé, že se sázka na amerického elegána vyplácí. V dalším ročníku bylo všechno jen potvrzeno. Roenick se stává postrachem soupeřových brankářů, jednačtyřicet branek jej v konečném počtu řadí na druhé místo klubové produktivity za Larmera. V soutěži je to patnáctý nejlepší výsledek.

Následující tři roky patří k jeho nejvydařenějším. V sezóně 1991-92 zaznamenává vynikajících třiapadesát gólů, což je dodnes jeho střelecké maximum. Mezi kanonýry ligy skončil na čtvrtém místě. Celkově vydařený ročník měl pouze jediné mínus. Blackhawks se dostali až do finále Stanley Cupu, ale tam už si nedokázali poradit s obhájcem z Pittsburghu. I v dalším roce překonává magickou padesátibrankovou hranici a snad kromě Michaela Jordana byste těžko hledali ve městě populárnějšího hráče. Poslední sezónu před stávkou vyrovnává své bodové maximum, které činí úctyhodných stosedm bodů. Po zkrácené soutěži odehrává ještě jeden celý ročník v Chicagu.

Přesun do Phoenixu
Stalo se to 16. srpna 1996. Vedení se rozhodlo svou hvězdu vytrejdovat do Phoenixu. Transakce zněla Alexej Žamnov, Chris Mills a volba v prvním kole nadcházejícího draftu. Pro samotného hráče to byla bezesporu nová výzva. Průměrnému celku pomáhal jak to jen šlo, už jen jednou se však dokázal přehoupnout přes průměr jednoho bodu na zápas. Patří však k nejproduktivnějším hráčům klubu a několikrát je i jeho bodovým lídrem. U Kojotů působí až do roku 2001.

Philadelphia, útok na Stanley Cup?
S vidinou šance na triumf v poháru potvrzuje podpisem své pracovní spojení s Flyers. Klub má velké plány a Roenick jasnou motivaci. Při pohledu na ofenzivu týmu se soupeř rozhodně musel zhrozit. Oates, Gagne, Primeua, Recchi, LeClair a v neposlední řadě i Roenick vzbuzovali silný respekt. Možná však velmi našlapaný kádr byl tím hlavním problémem, proč to výsledkově nebylo tak, jak si většina fanoušků a potažmo celé vedení klubu přálo. Philadelphia končí překvapivě v prvním kole play off a zklamání je velké. Následující roční přichází do týmu i Roenickův bývalý parťák z Chicaga Tony Amonte, ale i přes veškerou snahu se do dalších kol vyřazovacích bojů projít nedaří. Ročník 2003-04 to mohlo být všechno jinak. Letci ničí soupeře a náhle jsou již ve finále Východní konference. Nebývale dramatickou sérii musí rozhodnout až sedmý zápas, který končí 2:1 pro Tampu Bay, pozdějšího vítěze poháru.

Odchody a trápení
Po další stávce se Roenick představuje v klubu Los Angeles Kings. Zranění však nedovolují americkému forvardovi naplno předvést své umění. Na jeho konto přibývá pouze osmapadesát zápasů a devět branek. Po utrápené sezóně se jeví jako východisko návrat do Phoenixu. Nakonec to nedopadlo podle pozitivních představ. Klubu jen paběrkuje na dně divize a herní tvář Kojotů prakticky neexistuje. Už s delším předstihem je jisté, že play off je nereálné. Ostřílený veterán se u vedení snaží prosadit svou výměnu, ale zástupci jsou pasivní. Zklamaný a vyčerpaný Roenick přemýšlí o konci kariéry. Oficiální vyjádření by mělo padnout na tiskové konferenci během léta. Pokud se avizovaný odchod ze scény stane realitou, tak NHL ztratí jednoho z nejlepších amerických střelců historie. Jeho dosavadní statistická bilance čítala 495 branek v 1252 zápasech, což jej v pořadí řadí na třetí místo. Před ním je jen dvojice Mike Modano, Joe Mullen.

Kluby NHL: Chicago Blackhawks (1988-96), Phoenix Coyotes (1996-01 a 2006-07), Philadelphia Flyers (2001-04), Los Angeles Kings (2005-06).
Statistiky: 1252 zápasů, 495 gólů, 675 asistencí, 1170 bodů.
Úspěchy
: nejlepší střelec a člen All Star týmu juniorského mistrovství světa 1989, držitel stříbrné medaile z OH 2002, účastník sedmi All Star Game (1991, 1992, 1993, 1994, 1999, 2000 and 2002).
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář