Jdi na obsah Jdi na menu
 


Další ze členů zlaté éry končí, brusle pověsil na hřebík Dvořák

28. 1. 2015

radek_dvorak_benjamin_reed.jpgPo delší době příspěvek do rubriky "Profily hráčů". Bylo nejspíš už jen otázkou času, kdy český hokejista Radek Dvořák oznámí konec své bohaté a úspěšné kariéry. Sedmatřicetiletý útočník byl od minulé sezony, kterou zakončil v dresu Caroliny, bez angažmá, což pozvolna předznamenalo konec jeho profesionální kariéry za mořem. Pracovitý forvard zůstává v zámoří, kde se svou rodinou žije v domě na Floridě.

Trojnásobný mistr světa z let (1999, 2001 a 2005) toho stihl hodně. V nejslavnější soutěži světa strávil úctyhodných 18 sezon, během kterých odehrál 1260 zápasů, zaznamenal 227 branek a u dalších 363 asistoval. Premiéru si odbyl v dresu Floridy Panthers, která ho v roce 1995 jako desátého v pořadí i draftovala.

Neúspěšnější sezonu, co se týká statistik, ale prožil v New Yorku Rangers, kde po bodu českých spoluhráčů vstřelil 31 branek a na dalších 36 přihrál. Dvakrát si dokonce zahrál ve finále Stanley Cupu. V roce 1996 s Floridou a o deset let později s Edmontonem, slavná trofej ale zůstala ve stínu temnoty.

I přesto, že za oceán zamířil v osmnácti letech, tak na svůj mateřský klub České Budějovice nezanevřel. V době výluky v NHL znovu oblékl dres Jihočechů a po boku Václava Prospala či Andrewa Ference pomohl klubu z první ligy k postupu resp. k návratu do nejvyšší domácí soutěže.

Dvořák patřil i k ústředním postavám českého národního týmu, kterému pomohl k zisku tří titulů mistrů světa. V kategorii do 18 let vybojoval s reprezentací bronzové medaile. Ceněn byl hlavně pro svou univerzálnost, výborné bruslení a skvělou defenzivní činnost. Bezesporu zaslouží uznání a poděkování za úspěšnou reprezentaci České republiky za mořem.

Foto: Benjamin Reed

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář