Jdi na obsah Jdi na menu
 


Síň slaví přivítá nové členy, v převaze detroitské

25. 6. 2009

Uvedení do Síně slávy je pro každého hráče nejvýznamnějším poctou, které se může po ukončení své aktivní kariéry vůbec dočkat. Výběrová komise již s předstihem oznámila výčet jmen.  Touto "hokejovou nesmrtelností" budou 9. listopadu oceněni Steve Yzerman, Brett Hull, Luc Robitaille, Brian Leetch a funkcionář Lou Lamoriello.

 

Poté co Detroit padl v rozhodujícím zápase s Pittsburghem o bájný Stanley Cup, tak aspoň nyní ho může těšit, že rovnou tři bývalí hráči získají toto prestižní jmenování. Na pomyslném žebříčku detroitských hráčů bude na první pozici Steve Yzerman. Dlouholetý kapitán Rudých křídel byl klubu věrný po celou svou kariéru, která čítala dvaadvacet sezon. Třikrát zvedl nad hlavu nejslavnější hokejovou trofej světa a je na šestém místě v historickém bodování soutěže. Odehrál 1514 zápasů, při kterých zaznamenal 692 branek a 1063 přihrávek. Yzerman byl všestranným hráčem, který vynikal jak v ofenzivní, tak i v defenzivní roli. Svědčí o tom i Frank J. Selke Trophy, která se uděluje za nejlépe bránícího útočníka.

 

Dalším výtečným útočníkem, jenž bude oceněn je Brett Hull. Vyhlášený kanonýr je třetím nejlepším střelcem historie NHL. Více než jeho 741 branek mají jen Wayne Gretzky a Gordie Howe. Syn slavného otce Bobbyho nezůstal během svých devatenácti let v lize nic dlužen a potvrzoval své mimořádné zejména střelecké schopnosti. Je dvojnásobným držitelem Stanley Cupu. Poprvé se z trofeje radoval v dresu Dallasu Stars v roce 1999 a za tři roky později v Detroitu.

 

Třetím do detroitské party je Luc Robitaille. Další z ostrostřelců branek strávil převážnou část kariéry v dresu Los Angeles Kings.V Pittsburghu Penguins vydržel rok, v New Yorku Rangers dva a stejně dlouhou dobu hájil i barvy Detroitu, se kterým se po boku Yzermana a Hulla radoval v roce 2002 ze Stanley Cupu. Robitaille se stal během devatenácti sezon nejproduktivnějším levým křídlem v historii NHL. Odehrál 1431 utkání, vstřelil 668 branek a na dalších 726 se podílel.

 

Detroitskou kolonii "naruší" jen Brian Leetch, který své nejslavnější roky strávil u newyorských Jezdců. Jeden z nejlepších amerických obránců v historii NHL brázdil zámořská kluziště osmnáct sezon. Nastoupil ke 1205 střetnutím, ve kterých se 247 případech střelecky prosadil a u dalších 781 asistoval. Je dvojnásobným držitelem Norris Trophy pro nejlepšího beka soutěže. V roce 1994 slavil s New Yorkem Rangers zisk Stanleyova poháru.

 

Do Síně slávy bude uveden i dlouholetý prezident klubu New Jersey Devils Lou Lamoriello. Právě pod jeho vedením získali Ďáblové tři Stanley Cupy. Šestašedesátiletý muž prokázal své uspěchy i na pozici výkonného ředitele a neváhal převzít i pozici trenéra. Na podzim se dočká dalšího ocenění své práce.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář