Jdi na obsah Jdi na menu
 


Preview: finále Stanley Cupu 2008

22. 5. 2008

ObrazekTo na co čekal každý fanoušek NHL je konečně tady. Zůstaly jediné dva týmy, které si to v přímém souboji rozdají o nejcennější trofej světa. Finále snů mezi Pittsburghem Penguins a Detroitem Red Wings začíná v neděli ve 2 hodiny SEČ.

 

 

Utkají se mužstva, o kterých se mezi odborníky nejvíce spekulovalo. Detroitští si už během základní části svou výsadní pozici potvrdili. Na své konto si připsali 115 bodů a osídlili čelo celého Západu. Vyzrálý tým v čele s ofenzivními hvězdami Zetterbergem, Dacjukem či v životní formě hrajícím Franzénem si i play off vedl poměrně slušně. V 1. kole si sice vybral slabší chvilku v Nashvillu, kde prohrál oba zápasy. Impulzem se však stala rošáda na gólmanském postu, kdy nepříliš jistého Haška vystřídal Osgood.

 

Pětatřicetiletý Kanadaň se své role ujal nadmíru dobře a svého staršího kolegu už do brány nepustil. Red Wings si i díky jeho pomoci hladce poradili 4:0 na zápasy s Coloradem a ve finále konference je čekal nepříjemný Dallas. Když se Detroitu podařilo vyhrát třetí duel série, tak vše nasvědčovalo tomu, že svěřenci trenéra Babcocka si přípíšou druhý čistý zářez. Opak však byl pravdou. Stars dokázali ve svém druhém domácím zápase vyhrát a na triumf navázali i na ledě soupeře. Rázem byl stav série 3:2, což otevřelo nové možnosti. Avšak obrat se už nekonal. Detroit neponechal nic náhodě a v Dallasu rozhodl o svém postupu.

 

Tučňáci rovněž patřili ke špice Východní konference, bodově lepší byl jen Montreal Canadiens. "Kdyby měl Pittsburgh k dispozici Crosbyho po celý rok, tak by určitě na Východě triumfoval," uvedl v jednom rozhovoru legendární trenér Scotty Bowman, jenž se s oběma kluby radoval ze zisku Stanley Cupu. S Red Wings dokonce třikrát. Družina okolo fenomenálního Crosbyho dala zapomenout na loňský kolaps a svého protivníka z Ottawy jasně přehrála. Ani tolik protěžovaní Rangers s Jágrem v čele nenašli na rozjetou pittsburgskou mašinu správný recept. Ze série je mohla těšit pouze jediná výhra. Stejně tak dopadl přízrak z Philladelphie, který překvapil jsou jízdou až do finále konference. Na Penguins však i oni byli krátcí, pátý duel byl pro domácí Pittsburgh gólovou oslavou postupu.

 

Pavouk play off tedy spletl sítě nejlepšího celku Východu a Západu. Obě mužstva během sezóny na sebe příliš nenarazí, pokud vůbec. V letošní sezóně se celky vůbec nepotkaly. Pro úplnost však celková bilance hovoří pro Detroit. Z posledních sedmi zápasů se hned pětkrát radovali právě Red Wings. Hovoří pro ně i samotné skóre 27:15.

 

Médiím samozřejmě neuniká ani to, že dojde na souboj hlavních hvězd klubů. Detroit táhne ke slávě švédský sniper Henrik Zetterberg a pittsburghské komando se spoléhá na kapitána Sidneyho Crosbyho. Na oba lídry bude upřena velká pozornost, neboť vévodí kanadskému bodování v play off a jsou hlavními kandidáty na Conn Smythe Trophy. Bodové konto po základní části vyznělo pro Zetterberga, který narozdíl od Crosbyho vynechal pouze nepatrný zlomek zápasů. Druhá dvojice, která bude ostře sledovaná, je ryze ruskou záležitostí. V červenobílém dresu Pavel Dacjuk a s tučňákem na prsou Jevgenij Malkin. Právě druhý jmenovaný svého krajana v produktivitě předčil o devět bodů a byl i střelecky úspěšnější o rovných 16 gólů. V play off jsou na tom oba protagonisté stejně, jejich konto čítají shodných 19 bodů.

 

Henrik Zetterberg

Základní část: 75 zápasů 92 bodů (43 branek + 49 asistencí) - v průměru 1,23 bodu na utkání
Play off: 16 zápasů 21 bodů (11 branek + 10 asistencí) - v průměru 1,31 bodu na utkání

 

Pavel Dacjuk

Základní část: 82 zápasů 97 bodů (31 branek + 66 asistencí) - v průměru 1,18 bodu na utkání
Play off: 16 zápasů 19 bodů (9 branek + 10 asistencí) - v průměru 1,19 bodu na utkání

 


Sidney Crosby

Základní část: 53 zápasů 72 bodů (24 branek + 48 asistencí) - v průměru 1,36 bodu na utkání
Play off: 16 zápasů 21 bodů (4 branky + 17 asistencí) - v průměru 1,31 bodu na utkání

 

Jevgenij Malkin

Základní část: 82 zápasů 116 bodů (47 branek + 59 asistencí) - v průměru 1,41 bodu na utkání
Play off: 14 zápasů 19 bodů (9 branek + 10 asistencí) - v průměru 1,31 bodu na utkání

 

Kapitolou samo o sobě bude bitva dvou gólmanů. Zkušený Chris Osgood už poznal jaké to potěžkat slavnou trofej. Povedlo se mu to hned ve třech případech. Pittsburghský Fleury si po smolné základní části, kterou z převážné části promarodil, vše vynahrazuje. V procentní úspěšnosti zákroků je dokonce lepší než jeho zkušenější protějšek.

Chris Osgood

Základní část: 43 zápasů, 2409 odchytaných minut, 84 obdržených branek,  průměr gólů na zápas 2,09  - procentní úspěšnost zákroků 91,39% .

Play off: 13 utkání, 750 odchytaných minut, 20 obdržených branek, průměr gólů na zápas  1,60 - procentní úspěšnost zákroků 93,06%.

 

Marc - Andre Fleury

Základní část: 35 zápasů, 1857 odchytaných minut, 72 obdržených branek,  průměr gólů  na zápas, 2,33  - procentní úspěšnost zákroků 92,08%.

Play off: 14 zápasů, 845 odchytaných minut, 24 obdržených branek, průměr gólů na zápas, 1,70 - procentní úspěšnost zákroků 93,81%.

 

Souboj králů je už dlouho vyprodán. V Detroitu se údajně pokladny zavíraly už za pouhých deset minut. Sázkové kanceláře i větší část veřejnosti věří v triumf Red Wings. Pro Detroit hlasovalo v anketách Foxsports.com 54%, SI.com 52%, Thehockeynews.com 57%. Naopak Tučňákům silně věří diváci CBSsports.com 54%.

 

Zámoří je na nohou a netrpělivě očekává bitvu roku. Žádný z týmů netají své ambice, což například nastiňují slova pittsburghského Maxima Talbota. "Je pěkné stát se šampionem Východní konference, ale nemyslím si, že by to příliš znamenalo. Není to tak, že bychom si na začátku play off řekli: ´Pojďme ovládnout Východ´." I v druhém táboře je optimusmus. "Mužstvo si věří. Výkony, které jsme předváděli v průběhu sezóny, jsme teď v play-off ještě vylepšili. Případný neúspěch ve finále by pro nás byl velkým zklamáním," poznamenal Dominik Hašek, jenž během play off přepustil pozici gólmanské jedničky Chrisu Osgoodovi.

 

Další Čech, jenž bude bojovat o svůj další pohár je Petr Sýkora. Právě odchovanec plzeňského hokeje se stane českým rekordmanem, neboť si zahraje už čtvrté finále Stanley Cupu. Radoval se pouze jednou a to v roce 2000, kdy  NHL ovládlo mužstvo New Jersey Devils. "Všichni tvrdí, že je Detroit jasným favoritem. Moc šancí nám nedávají, protože prý nemáme tolik zkušeností co Detroit. Ale my si věříme. Kluci jsou perfektně připravení, máme v sobě touhu a za ní tvrdě půjdeme," řekl v rozhovoru pro Deník Sport pittsburghský forvard.

 

Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins

 

Termíny: 24. května, 26. května (oba v Detroitu), 28. května, 31. května (oba v Pittsburghu), případné další 2. června (Detroit), 4. června (Pittsburgh), 7. června (Detroit).

 

Posledních pět vzájemných zápasů:

2:0 (4. října.2006 v Pittsburghu)
3:1 (12. prosince 2005 v Detroitu)
3:4 (18. října 2003 v Pittsburghu)
5:1 (18. března 2003 v Pittsburghu)
7:3 (25. října 2002 v Detroitu)

 

Česká účast: Dominik Hašek, Jiří Hudler - Petr Sýkora

 

Zdroj: nhl.com, deniksport.cz, foto: penguins.nhl.com

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

nice

Nice,30. 5. 2008 17:11

nice web..dobrá práca.