Jdi na obsah Jdi na menu
 


NHL: Závěrečná bitva roku je tady, kdo získá slavný pohár?

12. 6. 2009

ObrazekŠest utkání nerozhodlo o koruně krále NHL, a tak přijde na řadu ortel v podobě sedmého, který definitivně prozradí očekávanou tajenku. Rudá křídla mají možnost po jedenácti letech zopakovat obhajobu Stanleyova poháru. Pro Pittsburgh je to zase po roce možnost oplatit soupeři finálovou porážku. Marián Hossa se dozví, zda-li přesun do města automobilů bylo správné rozhodnutí nebo ne.

 

 

Oba kluby si drží 100% domácí úspěšnost, takže papírové předpoklady hrají do karet Red Wings. Pokud zabrouzdáme do historie finálových bitev sedmých zápasů, tak hostující mužstvo vyhrálo rozhodující duel naposledy v roce 1971. Podařilo se to tenkrát Montrealu Canadiens, jenž slavil zisk poháru na ledě Chicaga Blackhawks. Nesmírná vyrovnanost klubů není z pohledu statistik ničím vyjimečným. Za posledních deset let (vynecháme-li stávku v roce 2005) se odehrál nejvyšší možný počet utkání hned ve čtyřech případech.

 

V roce 2001 porazilo Colorado soupeře z Detroitu, za dva roky později New Jersey udolalo Anaheim, v roce 2004 Tampa Bay vybojovala sedmý rozhodující zápas nad Calgary a v roce 2006 triumfovala Carolina nad Edmontonem. To je výčet nejdramatičtějších bitev poslední doby. Nyní se tedy vše opakuje. Celá NHL a příznivci obou celků jsou na nohou a odpočítávají poslední zbývající čas do startu nejsledovanější události roku.

 

Jedno je jisté, ať už série dopadne jakkoliv, tak oba týmy ukázaly, že jsou asi skutečně tím nejlepším co může momentální NHL nabídnout. Hvězdy jako Henrik Zetterberg, Pavel Dacjuk, Nicklas Lidström, Chris Osgood či na druhé straně mladá krev v podobě Jevgenije Malkina, Sidneyho Crosbyho nebo Marca-Andreho Fleuryho jsou velkým lákadlem soutěže, což všeobecně dávalo finále do kategorie vysněných.

 

Oba tábory jsou si vědomy důležitosti zápasu a jiný cíl než výhra nepřichází v úvahu. Detroit chce slavit doma, Pittsburgh by zase rád porušil dlouholetou tradici neúspěchů hostujících týmů. Média se předhánějí v analýze případného výsledku. Za favorita je všeobecně považováno mužstvo trenéra Mikea Babcocka. Joe Louis Aréna, která je domovem Rudých křídel, je prakticky nedobytnou tvrzí. Jediným celkem, který zde během vyřazovacích bojů uspěl byl Anaheim Ducks. Jak říká známá píseň. "The winner take it all" aneb vítěz bere všechno. Je pravděpodobné, že na základě korunovace krále letošní sezóny budou oceněni i hráči daného celku. Do širší nominace na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče jsou údajně nominování Henrik Zetterberg, Chris Osgood, Dan Cleary a z tábora Tučňáků pak Sidney Crosby, Jevgenij Malkin a Marc-Andre Fleury.

 

V sestavě hostů bude chybět Petr Sýkora. Český forvard utrpěl v minulém zápasu zlomeninu kotníku a jeho start je vyloučen. Na jeho místě by se měl objevil Miroslav Šatan. Další změny v sestavách hlášeny prozatím nebyly, ale nic výrazného se neočekává. Bitva pravdy začíná ve dvě hodiny sobotního rána našeho času a přímým přenosem ho vysílá stanice Nova Sport. Naleštěný pohár již tedy čeká na majitele a královský trůn na svého vládce. Kdo se jím stane?

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář