Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finsko si poradilo s bezzubými Švédy a má bronz

17. 5. 2008

ObrazekZápas útěchy, tak lze ohodnotit tradiční souboj o bronzovou medaili. Brány finále zůstaly zavřeny celkům Finska a Švédska. V nepříliš aktraktivním střetnutí prokázali větší chuť po vítězství Finové, kteří svého severského souseda porazili bez větších problémů 4:0.

 

 

Samotné utkání bylo navíc derby dvou severských států, což dodalo na prestižnosti. První náznak šance si připravili Švédové, na Wallinovu střelu však gólman Bäckström dobře viděl. Finové se připomněli po pěti minutách hry, při Jokinenově pokusu se i Liv musel v bráně protáhnout. Svižnou střelou se zakrátko na druhé straně prezentoval Johansson na Bäckströma však nevyzrál. Hra se přelévala ze strany na stranu a práci měli oba gólmani. Zlom mohl přijít v desetá minutě, kdy se poprvé vylučovalo. Finové však prohřešek Nilssona potrestat nedokázali. Oběhlo jen dvanáct sekund a přece se puk ocitli v síti Tre kronor. Postaral se o to Pihlström, který trefil neposedný kotouč přímo do míst, kde gólman Liv zakročit nedokázal - 1:0. I přes první gól se hra příliš nezvedla, výběru Suomi to však vůbec nevadilo, navíc, když se jim ve čtrnácté minutě podařilo zvýšit své vedení. Nahození Niskaly nejspíš gólman Liv podcenil a soupeř byl rázem plně na koni. Za 40 sekund dostali početní výhodu i Švédové, ale příznivě s ní naložit nedokázali.

 

Do druhé části hry vstoupili aktivněji svěřenci trenéra Gustafssona. Ofenzivní snahu jim narušilo vlastní vyloučení. Krátce po skončení oslabení zkomplikoval situaci Wallin, který po nepříliš šťastném odstřelu, kdy trefil vlastního gólmana, musel kutálející se puk v poslední chvíli zastavit v cestě do branky. Švédové se v polovině zápasu dostali k menšímu tlaku i díky nabídnutým přesilovkám, ale k úspěchu jim chyběla lepší střelba. Když už se do výborné šance dostal Martensson, tak Bäckström vytáhl další ze svých výborných zákroků.

 

Třetí třetina se dohrávala víceméně z povinnosti. Švédům chyběla bojovnost a Finové spíš jen kontrolovali výsledek. Navíc díky další trefě Pihlströma byly už karty osudu rozdány poměrně jasně - 3:0. Ve pětačtyřicáté minutě zahrozili Tre kronor skrytou střelou Johanssona, posléze se k dalšímu pokusu dostal i Warg, ale finský brankář si s oběma šancemi poradil. V čase 52:25 se švédský celek odhodlal v power-play. Rozhodčí asi hra uspala, že posoudili situaci jako příliš mnoho hráčů na ledě. Poté se však omluvili a hra pokračovala normálním způsobem. V 57. minutě byl vyloučen Fin Ruutu a této situace právě využili Švédové k tomu, aby zvýraznili početní výsadnost z power-play. Dostali se sice do pásma, dokonce i k brance, ale, když puk ukradl Mikko Koivu, tak byla vše vyřešené - 4:0. Národní mužstvo Finska tedy získalo bronzové medaile a naproti tomu Švédové končí na nepopulárním čtvrtém místě.

 

Finsko - Švédsko 4:0 (2:0, 0:0, 2:0)

Branky: 12. Pihlstrom (Kapanen), 14. Niskala (Ruutu), 43. Pihlstrom (Hyvonen), 58. M. Koivu.

Finsko: Bäckström (Vehanen) - Jokela, Koistinen, Lepisto, Luoma, Väänänen, Salmela, Niemi, Niskala - Selänne, S. Koivu, Peltonen - T. Ruutu, M. Koivu, O. Jokinen - J. Jokinen, Kapanen, Pihlström - Hyvönen, Hahl, Pyörala.


Švédsko: Liv (Tellqvist) - Stralman, Frogren, N. Wallin, Murray, M. Johansson, Fernholm, Edler - Hornström, Bäckström, Warg - R. Wallin, Andersson, Fabnricius - Weinhandl, Martensson, Ledin - R. Nilsson, M. Nilsson, Ekman.

 

Foto: Matthew Manor / IIHF - HHOF Images

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář