Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2010: Marek v nájezdech poslal Čechy do semifinále!

20. 5. 2010

MS 2010: Obrovské drama do posledního okamžiku, tak lze hodnotit čtvrtfinálové střetnutí mezi Českou republikou a Finskem. Finové se dostali do vedení už v první minutě zápasu. Trápení českých barev ukončil ve třetí třetině v přesilovce Klepiš. Loterii samostatných nájezdů rozhodl Jan Marek za přispění Tomáše Vokouna, který v posledním nájezdu vytlačil Kontiolu z úhlu a ten nastřelil jen horní tyč. Mohla tedy vypuknout obrovská česká radost. V semifinále nás čeká Švédsko.

 

Pro národní tým nezačal zápas vůbec podle představ. Okénko v naší obraně potrestal po Niskalově dokonalém pasu Kontiola - 0:1. Češi se však nikterak psychicky nepoložili. Gólman Rinne musel být neustále v pohotovosti. Šance Jágra, Klepiše či Kašpara po brance rozhodně volaly.  Finové se rovněž několikrát připomněli, ale jejich náznaky příležitostí eliminoval Vokoun.

Ve druhé třetině Seveřané zvýšili aktivitu a více vytížený byl zejména Vokoun. Gólman zámořské Floridy Panthers se vyznamenal zejména při pokusech Korpikovského, Jokinena či Kapanena. Češi sváděli boj po celé šíři ledové plochy. Rinne působil jistým dojmem, což naši touhu k úspěchu  narušovalo.

Do třetího dějství vstoupili svěřenci trenéra Růžičky s jasným záměrem, kterým nemohlo být nic jiného, než konečně vsítit potřebný gól. Tlak si vytvořila hned Jágrova formace, kdy její vedoucí našel výborně rozjetého Klepiše, kterého zastavil jen za cenu faulu Jokinen. Následnou početní výhodu se českým hráčům podařilo využít. Blaťák nabídl puk Klepišovi a jeho projektil zamířil do správných míst - 1:1. Vyrovnání vneslo do našich řad novou energii a bylo to poznat. Rinne si nespíš půjčil lexikon kouzel, neboť některé jeho zákroky byly dílem až neznámých sil. Jedním z nejlepších hráčů byl Jágr, který několikrát vybídl své spoluhráče do slibné příležitosti a sám byl pro Finy značným nebezpečím.

Šedesát minut základní hrací doby o postupujícím nerozhodlo, a tak muselo přijít nepopulární prodloužení. V něm jsme prožili horké chvíle, neboť rozhodčí vyloučili Voráčka a museli jsme se bránit ve třech. Zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů.

První nájezd proměnil povedenou střelou mezi betony Kašpar. Na druhé straně však odpověděl Immonen. Paní Štěstěna vyslyšela prosbu národa při střele Marka - puk přepadl přes Rinneho beton za brankovou čáru. Jokinena vychytal Vokoun. Rozhodnutí měl na hokejce Klepiš, avšak jeho úmysl finský gólman přečetl. Kontiola musel dát a branková konstrukce se postavila proti jeho úspěchu! Mohla tedy vypuknout velká česká radost.

Češi se tak v sobotu utkají se Švédskem, které porazilo v poměru 4:2 bojovné Dánsko.

 

Česká republika - Finsko 2:1 po sam. nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0)
Branky: 42. Klepiš (Blaťák), rozh. nájezd Marek - 1. Kontiola (Niskala, Nummelin). Rozhodčí: Savage (Kan.), Sjöberg (Švéd.) - Bechard (Kan.), Sabelström (Švéd.). Vyloučení: 5:4. Využití: 1:0. Diváci: 9258.


Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Čáslava, Němec, Rachůnek, Blaťák, Gřegořek - Klepiš, Vampola, Jágr - Rolinek, Marek, Voráček - Novotný, Červenka, Kašpar - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.

Finsko: Rinne - Nummelin, Jaakola, Niskala, Vatanen, Kukkonen, Hietanen, Maenpää - Miettinen, Immonen, J. Jokinen - Kontiola, Korpiskoski, Aaltonen - Kapanen, Hytönen, Pihlström - Komarov, Hahl, Osala - Lehterä. Trenér: Jukka Jalonen.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář