Jdi na obsah Jdi na menu
 


MS 2010: Češi porážejí Rusko ve finále 2:1 a slaví titul mistrů světa!

23. 5. 2010

MS 2010: (+ VIDEO) Čeští hokejisté s mohutnou podporou fanoušků zvládli finálovou bitvu s Ruskem. Už po dvaceti sekundách hry přišla první radost. Jágr vybojoval puk a rozhozenou obranu sborné srazil přesnou střelou do sítě Klepiš. V závěru úvodní třetiny se zkoumalo video, neboť Rusové docílili branky, avšak až po skončení herního času. Ve druhé dvacetiminutovce v úniku našel Rachůnek Rolinka a od jeho brusle puk zamířil podruhé do sítě Varlamova! Nervydrásající závěr po snížení Dacjuka, ale čeští hráči v čele famózním Vokounem v brance zvládli a po zásluze slaví titul mistrů světa!

 

Lepší začátek si naši hráči ani nemohli přát. První střídání a po dvaceti sekundách hry padl úvodní gól. Vampola s Jágrem obrali soupeře o puk a nabídku druhého jmenovaného nasměroval Klepiš dokonale přesně - 1:0. Brzký gól mužstvo Ruska šokoval a o to více se soupeř hnal do našeho pásma. Afinogenova vychytal Vokoun a při střele Fjodorova se puk otřel o tyč naší svatyně. Sborná nás tlačila, ale lví obrana v čele s výborným gólmanem Vokounem odolávala i při tlaku smrtící formace Dacjuk, Ovečkin, Malkin. Rusové v závěru třetiny vystupňovali při vyloučení Blaťáka tlak a také docílili branky, ta však rozhodčím správně nebyla uznána pro uplynutí herního času.

 

Trest našeho obránce se překryl i do druhé třetiny, a tak jsme úvod dohrávali v oslabení. Mohli jsme však udeřit. Koukala v úniku dobruslil obránce a v poslední chvíli mu narušil volbu přesnějšího zakončení. Rusové nás tlačili, ale Vokoun odolával. Symbolický moment se udál v devětatřicáté minutě. Ovečkin nechtěně sestřelil Fjodorova a náš brejk po Rachůnkově přihrávce zužitkoval Rolinek. Puk se do branky dostal od jeho brusle, a tak rozhodčí opět museli konzultovat inkriminovaný moment na videu. V Rolinkově zakončení nebylo možné hledat úmysl (opak si však mysleli naši východní sousedé ze Slovenska - pozn. autora) a branka byla po právu uznána - 2:0.

 

Neprůstřelný Vokoun likvidoval všechny příležitosti Rusů a jejich flustrace stoupala. V padesáté minutě hry nastal další diskutovaný moment, kdy Jemelin nečekaným bodyčekem srazil Jágra. Český útočník zůstal s bolestivou grimasou ležet na ledě a rozhodčí po vzájemné poradě udělili ruskému obránci trest 5+20 minut za podražení a Jemelin tak putoval do kabin. Možná čistý, ale nešťastný náraz odneslo Jágrovo koleno. Populární "osmašedesátka" už se na led nevrátila. Dlouhou přesilovku však Češi nesehrávali vůbec dobře. Bylo to spíše ve znamení snahy o opatrnou hru.

 

Poslední pětiminutovka utkání byla jedním velkým dramatem. Po vyloučení Kozlova začali svěřenci kouče Bykova formovat síly. Dvě a půl minuty před koncem putoval na trestnou lavici Rozsíval a přišlo oslabení. Rusové odvolali gólmana Varlamova a v šesti mužích se shromáždili v našem obranném pásmu. Vokoun s bojovnými spoluhráči držel nemožné. Infarktový závěr gradoval při dalším vyloučení Rolinka. Rusové rázem hráli šest na tři a tlak stoupal. Malkin však neudržel nervy a po své nevyužité šanci poslal k zemi Mojžíše a šel pykat.

 

Sborná dřela k vyrovnání a šestatřicet sekund před koncem Dacjuk vykřesal plamének naděje, ale navíc se už slavný reprezentační výběr nezmohl. Mohla tedy naplno vypuknout obrovská česká radost. Podceňovaný a takřka bezejmenný tým si svou bojovností a s přispěním paní Štěstěny dokráčel až na zlatý vrchol. Radovali se hokejisté, fanoušci v hledišti, u televizních obrazovek či na Staroměstském náměstí.  Síla českého lva se opět ukázala. Zbývá už jen dodat - Hoši děkujeme! :)

 

Video: dvojnásobná česká gólová radost

 

Video: poslední minuta finálového zápasu

 

Česká republika - Rusko 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branka: 1. Klepiš (Jágr), 38. Rolinek (Rachůnek) - 60. Dacjuk (Kovalčuk, Rachůnek). Rozhodčí: Baluška (SR), Levonen (Fin.) - Brown (USA) - Wehrli (Švýc.).


Česká republika: Vokoun - Rozsíval, Mojžíš, Blaťák, Němec, Rachůnek, Čáslava, Gřegořek - Klepiš, Vampola, Jágr - Rolinek, Marek, Voráček - Novotný, Červenka, Kašpar - Kvapil, Koukal, Hubáček - M. Růžička. Trenér: Vladimír Růžička.

Rusko: Varlamov - Kornějev, Grebeškov, Kalinin, Gončar, Nikulin, Jemelin, Aťušov, Kulikov - Ovečkin, Fjodorov, Sjomin - Kovalčuk, Dacjuk, Malkin - Frolov, Těreščenko, Kozlov - Kuljomin, Anisimov, M. Afinogenov. Trenér: Vjačeslav Bykov.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Mistří

Marek,24. 5. 2010 14:11

Skvělý hokej !!! Aspoň teď ty "hvězdy" s omluvenkama vidí , že to dokážem i bez nich !!! Tato sestava hrála srdcem ...

Mistři

Zemanová Tereza,24. 5. 2010 0:33

Hoši děkujem! úžasný tým...právem jste zvítězili!